Международната рейтингова агенция Standard & Poor's предупреди, че може да понижи настоящия рейтинг „В“ на Гърция от стабилен на негативен заради несигурната политическа обстановка. 

Базираната в САЩ финансова институция отчита нарастващите дългове на публичните и частните предприятия, а несигурността в страната също може да окаже въздействие, върху евентуалното решение на агенцията.

„Някои от икономическите и бюджетни политики, обявени от новоизбраното правителство в Гърция, са несъвместими с договорената политическа рамка между предишното правителство и официалните кредитори на страната“, заявява агенцията в комюнике, цитирано от БГНЕС.

Според S&P известната несигурност отпреди време относно принадлежността на Гърция към еврозоната, неспособността на страната да приложи последователно структурни реформи, както и краткия живот на правителствата, натежават над доверието и съответно над инвестициите, които намаляха от 24% от БВП през 2008 на 11% от БВП през 2014 г.

Обещанието на новото правителство да се опита да увеличи публичните инвестиции и да свърже по-тясно условията на погасяване на дълга с икономическия растеж, е конструктивно, счита S&P. 

Волята, изявена от СИРИЗА да се бори срещу корупцията, да засили съдебната система и да повиши събираемостта на данъци, може също да са в полза на Атина в преговорите й с нейните кредитори, счита агенцията.

Неизвестността около бъдещето на икономиката най-вероято ще доведе до сваяне на рейтинга още през следващите няколко дни. Разклатеното положение на големите гръцки банки и увеличаващия се външен дълг също не са добър сигнал за положението в страната, което със сигурност ще бъде отчетено от агенцията. Отказ от рестрективните мерки, които все още са актуални в Гърция може да доведе до колапс на системата.

Тя продължава да счита, че преговарящите ще постигнат консенсус за условията на предоговаряне, така че страната да не изпадне във фалит. Ако преговорите не успеят, това може да повлияе негативно на перспективите за икономическо възстановяване на Гърция и да увеличи рисковете за финансовата стабилност на нейната банкова система, се посочва още в комюникето.