Австрийската преса бръмчи: противоречивата личност на лобиста Петер Хохегер отново привлича върху себе си вниманието на медиите. Според направено вчера разкритие, Хохегер е платил на вътрешния министър Щрасер „хонорари за консултации“ в размер на поне 100 000 евро. Това е станало в периода 2006 – 2008 г. За какви точно консултации са дадени парите все още не е ясно. Но сам Хохегер признава: Щрасер беше свързан с нас в съветването на българското правителство /“mitinvolviert in die Beratung der bulgarischen Regierung"/

Щрасер от своя страна описва ролята си така: „Господин Хохегер имаше чуждестранен клиент с проблеми. Помогнах тези проблеми да бъдат отстранени“. Според австрийската медия „profil“ министърът е направил оценка за усилията за реформи в България в ЕС и този анализ е бил презентиран пред българския премиер /тогава Сергей Станишев/ заедно с екип на бившата компания на лобиста HocheggerCom.

Разкритията продължават: според сключения договор министър Щрасер четири пъти годишно е трябвало да взема участие в стратегически съвещания, като посещава „клиента на Хохегер“ и движи „конкретни проекти на клиента“.

В замяна на това бившият министър е получавал хонорар в размер на 50 хил евро годишно, без в това число да влизат пътните, извънредните и ДДС. Договорът е бил прекратен през 2008 г.

Но мрежите на Хохегер, които той е плел в подкрепа на „българската кауза“ не се изчерпват с това. Привлечен е и международният говорител на австрийската социалистическа партия Петер Шидер, който пък е баща на държавния финансов секретар Андреас Шидер. Хонорарът му възлизал на 9500 евро.

В „консултативния съвет“, помагащ за влизането на България в ЕС, е привлечен и бившият вътрешен министър, а сега говорител на пенсионната система, социалистът Блеха. На Блеха са превеждани два пъти по 2500 евро. Още 2000 евро са платени на института за пазарни проучвания на Блеха Mitropa.

Проблемът на България е изборът на лобист: по време на предишното правителство, Хохегер е разпределил сред властта общо над 40 млн. евро, разкриват австрийските журналисти. Сумите са извадени от джоба на близки до властта концерни като Telekom Austria и OBB.

Представител на най-голямата PR – агенция в Австрия коментира: плащането на шест цифрени хонорари за отделни поръчки не може да се обясни с нормални сметки.