Инфлацията и ръстът на брутния вътрешен продукт в България през следващата година ще са по-ниски от очакваното. Твърденията обаче, че ефектът от световната финансова криза ще достигне размерите на случилото се по време на Голямата депресия в САЩ през 1929 година са безотговорни и пресата и икономистите трябва да спрат да плашат хората с тях. Мнението изрази в специално интервю за Дарик професорът по приложна икономика в американския университет Джон Хопкинс – Стивън Ханке, известен и като бащата на валутния борд в България.

Той подкрепи тезата, че именно валутният борд в страната ни ще предпази лева от сриване, за разлика от случилото се в много други държави, където се наблюдават валутни кризи.

Възможно е да съществува минимална възможност този сценарий на Голямата депресия да се развие. Но това е силно невероятно и смятам, че Щиглиц се проявява като много безотговорен човек, както и много други, които подкрепят подобна теза. Тези хора не се изучавали Великата депресия, не знаят нейната история, тя наистина беше катастрофално събитие. През 1929 година нивото на безработицата в САЩ беше едва 3.1 %. До 1933 достигна 24.7 на сто. Ако просто разгледате възможностите, ще стигнете до извода, че това твърдение е просто безотговорно, защото числата, които всички разпространяват, най-лошите сценарии, свързани с настоящата криза, са със съвсем различна посока и размери в сравнение с тези от Голямата депресия. Пресата и икономистите трябва да спрат да плашат хората за Голямата депресия. Това, което се случва в момента, просто не е от същата лига, каза пред Дарик Стив Ханке.