На първото си заседание новият Столичният общински съвет (СОС) реши да даде мандат на свои представители да гласуват на извънредното Общо събрание на акционерите на „Общинска банка", което трябва да се проведе на 11 ноември.

Николай Стойнев, Орлин Алексиев и Жельо Бойчев са тримата общински съветници, които на Общото събрание ще гласуват за персонални промени в Надзорния съвет и промени в устава на банката. Целта е Столичната община като мажоритарен собственик да си върне контрола в банката.

По време на дебатите общинският съветник от БСП Георги Кадиев изрази опасения, че един от двамата, предложени от ГЕРБ за нови членове на надзорния съвет, е в конфликт на интереси, защото работи и в друга банка. В отговор от ГЕРБ обясниха, че при евентуалното му назначаване той ще напусне другата си работа, за да не се стигне до такъв конфликт.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че прехвърлянето на управлението на банката няма да е лесно, но трябва да има последователност и да се разчита на подкрепата на БНБ.