По груби сметки дълговете на държавата към строителни фирми в момента са за около 1 млрд. лв. Това съобщи вчера изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) Иван Бойков.

„Изработеното от строителните фирмите е за над 1 млрд. лв., като сертифицираните платени разходи са към 260 млн. лв., и то по оперативна програма “Околна среда”, а по оперативна програма “Регионално развитие” - към 90 млн. лв.”, уточни той.

„Строителите продължават работа, нито един обект не е спрял към момента и тези над 300 млн. лв. са глътка въздух, има още 2 млрд. лв. за строителство по еврофондовете за усвояване до средата на следващата година”, отбеляза Бойков.

По данни на КСБ половината от строителите в България имат просрочено задължение към друго дружество, което е и заради замразените плащания по оперативните програми. Близо 70% от сделките между фирмите се плащат със закъснение, като има сериозно увеличение и на срока на разплащанията.

90% от строителните фирми през полугодието на тази година регистрират значително намаление на оборотите, а над 15 на сто от малките компании са замразили дейността си. От камарата прогнозират, че тази година отново ще бъде тежка за строителите.

„Общините продължават да не плащат свършената работа, а фирмите се принуждават да не пускат фактури, за да не им се налага да внасят ДДС”, обясни още Иван Бойков.

Затова от бранша очакват от новото правителство бързо да отпуши плащанията по европрограмите. За да няма спиране на проекти заради отчуждения, както това сега става на Северната тангента на столицата, Светослав Глосов предложи изкупуването на терените по трасето на обектите да се прави от фирмата изпълнител. 

“Тогава натискът или рекетът към държавата ще бъде по-малък”, смята той. 

Според Иван Бойков така се процедира във Франция, където строителят изкупува имотите в зависимост от етапа на работа, а цените им там се определяли от административния съд. 

Според запознати в момента такава практика се прилага и у нас на строителството на един от автомагистралните лотове. От КСБ припомниха и искането си за разделяне на сегашния Закон за устройство на територията на две.

От камарата съобщиха още, че за полугодието сключените договори със строителите са за 2,39 млрд. лв. 

Малките фирми имат дял от 388 млн. лв. или 16,7%. Средните имат контракти за 1,203 млрд. лв. или близо 52%, а договорите с големите строителни компании са за 727 млн. лв. или около една трета.