200 съдебни дела са заведени срещу фирми, които не са изпълнили проектите по програма САПАРД според изискванията. Това съобщи новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” Светослав Симеонов. Той припомни, че държавата дължи на Брюксел 230 млн. лева по САПАРД. Общо 268 са фирмите, които са длъжници по предприсъединителната програма.

Симеонов обясни, че става въпрос за проекти, за които е установено, че има нарушения, но са платени изцяло или частично. Той подчерта, че ако делата срещу фирмите не бъдат спечелени в рамките на тези две години, страната ни на практика ще връща средства в двоен размер -  за самите платени проекти и като глоба пред Брюксел. Симеонов уточни, че за последната седмица от книгата на длъжниците са извадени 4 фирми с проекти по САПАРД, без да понесат финансови

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пък представи пред депутатите от комисията по земеделие и гори и комисията по европейски въпроси и контрол на еврофондовете в Народното събрание данните, че България е усвоила на 100% средствата за директни плащания за земеделските производители. Той отбеляза, че сме договорили 30.6% и се разплатили 17.7% от от целия ресурс по Програмата за развитие на селските райони. Разплатените до момента средства по ОП "Рибарство" са 830 хиляди лева, което представлява 0.43% от целия бюджет на програмата.

Междувреемнно стана ясно, че бившият шеф на ДФ "Земеделие" във Враца Радослав Димитров е арестуван след разкрития на "Икономическа полиция". Установено е, че през периода 2004–5 г. с негово знание и помощ Диляна Цветанова от с. Горна Кремена е взела неправомерно субсидия от 18 000 лева по програма "Животновъдство" на фонда.

По това време Радослав Димитров бил редови експерт в областната дирекция на фонда. Фермерката представила във фонда неистински предварителен договор за покупката на 15 крави. Димитров е задържан за 24 часа.