Щетите от наводненията в страната възлизат на над 1 млрд. евро, отчете сръбският премиер Александър Вучич. Според него най-много поражения от бедствието има в енергийния и селскостопанския сектори.

"Ще ни бъде необходима международна помощ за възстановяване на икономиката", призна Вучич пред участниците на Донорската конференция в Белград. "Нашето нещастие е толкова голямо, че може да се види от всеки".

Сърбия очаква сериозна международна подкрепа за възстановяването на жп линията Белград-Бар. Поне 50 публични сгради, в повечето случаи училища, са напълно разрушени, а други 300, са частично пострадали.

Поради наводненията, от 158 хектара селскостопанска земя няма да бъде получена земеделска продукция.

Вучич обяви, че е необходимо по-бързото въвеждане на реформи, които да извадят икономиката от кризата. Поради щетите в енергийния сектор, Сърбия всеки ден купува ток за половин милион евро.

Заради наводненията са евакуирани 31 879 души. Напълно разрушени са 1763 обекта, други 2260 са наводнени.

Общините пострадали от бедствието са 39, като общият брой на засегнатите граждани е 1 643 832. Съборени са 30 моста, други 50 са отчасти разрушени.

Най-много щети са нанесени на Коридор 10 недалеч от Димитровград, където за възстановяване на пътя са необходими поне 10 млн. евро. /Танюг/