Google, Facebook, Hewlett-Packard, eBay и редица други големи компании заеха страната на Samsung в патентната битка с Apple Inc.

Групата представи анализ във Федералния апелативен съд в САЩ в подкрепа на Samsung, която обжалва присъдата за патентни нарушения и огромната глоба, отсъдена в полза на производителя на iPhone през миналата година.

Според технологичните гиганти, ако корейската компания бъде осъдена, това ще отвори кутията на Пандора, предизвиквайки вълна от патентни искове срещу тях и ще навреди на конкурентната среда на пазара и развитието на технологиите в САЩ.

Става въпрос за конкуренция. Напрежението между компаниите се засилва, докато те търсят начин да диференцират бизнеса си и да продължат да подобряват финансовите си резултати при все по-малко нови потребители.

През миналата седмица Google Inc. изненада инвеститорите с по-големи приходи и печалба от очакваното, в резултат на което акциите му поскъпнаха с 16%.

Apple Inc. ще обяви финансовите си резултати за изминалото тримесечие днес, след края на сесията на фондовата борса в Ню Йорк. Очакванията са големи, тъй като компанията традиционно изпреварва прогнозите. Този път, въпреки силното търсене в Китай и пускането на пазара на смартчасовника Apple Watch, това може да не се случи. Прогнозата за приходите е за ръст на приходите с 32% на годишна база, до 49.2 млрд. долара.

Междувременно става все по-ясно, че Apple Inc. се цели в пазара на автомобили. От компанията наеха Дъг Бетс, който ръководеше глобалното поделение за оценка на качеството във Fiat Chrysler Automobiles NV.

Както Apple, така и Google разработват системи са автономно движение на коли, каквито би трябвало да навлязат масово на пазара до няколко години.