Само 67 души имат кредитни карти от банката на Цветан Василев, а лимитът на почетния председател на ДПС е най-висок - 78 хил. евро.

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и бившият министър по бедствията и авариите и депутат от партията Емел Етем имат кредитни карти VISA от Корпоративна търговска банка, които обаче са пропуснали да декларират пред Сметната палата. Това показват данни, с които "Капитал" разполага и чиято достоверност беше потвърдена.

Картата на Доган е издадена през март 2009 г. с лимит от 78 хил. евро. Емел Етем има от 2007 г. две кредитни карти от банката - едната е с лимит 35 хил. долара, а другата - 48 хил. евро.

В нито една от декларациите по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни постове, които Доган и Етем са подавали пред Сметната палата, тези обстоятелства не са били декларирани.

 

Според съдебната практика (делото срещу бившия директор на НАП Мария Мургина) укриването на данни от Сметната палата не е престъпление, защото няма за задача данните да се доказват по този начин, а само да станат известни и достъпни за обществото.

 

Въпреки това прокуратура прие неотдавна, че укриването на данни от Сметната палата е престъпление - поне това е тезата по разследването срещу изпадналия в немилост депутат от ДПС Христо Бисеров. Декларирането на неверни данни по Закона за конфликт на интереси със сигурност е престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Преди няколко седмици стана ясно, че Ахмед Доган има влог от 880 хил. лв. в КТБ. Той е декларирал този факт, без обаче да обявява името на банката, в която държи пари.