Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в момента "има вопиющ дефицит на информация по темата природен газ, добиван от шистови скали". Пред журналисти той каза, че 79 на сто от хората формират мнението си за шистовия газ от телевизията, а "какво виждат там, всички знаете".

Социологическо проучване показвало, че 64 на сто биха одобрили добива на шистов газ, ако се докаже, че екологичните рискове са минимални, а икономическите ползи - големи. Според

Трайков обаче, за да се докаже това, трябва да има работен проект и договор с избраната след конкурс компания за добив на шистов газ у нас. Така в момента само "по принцип" и "на теория" бихме могли да искаме от "Шеврон" да представи плановете си за ОВОС и за екологични оценки, посочи той, цитиран от БТА.

В заключение енергийният министър каза, че всяка държава определя сама политиката си по отношение експлоатирането и проучването на своите подземни богатства. Като правителство ние ще се съобразим с всяко решение, което парламентът приеме, посочи Трайков.