ВМЗ-Сопот остава един много добър машиностроителен завод, има интерес към предприятието.

Това заяви президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев пред Нова телевизия. Той показа снимки на цехове в предприятието, където не е останало почти нищо от оборудването в завода. Тренчев напомни, че преди четири години е пращал сигнал до бившия шеф на ДАНС Петко Сертов по въпроса. И допълни, че ще се срещне и ще представи снимките на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров.

Президентът на КТ Подкрепа каза, че към заводите е проявен интерес да се произвежда устройство, което може да се ползва в автомобилите, както и към специфична площадка във ВМЗ, където могат да се произвеждат фойерверки. По думите на Тренчев във ВМЗ може да се прави практически всичко от машиностроенето с известна пренастройка и обучение на хората, стига някой да инвестира.

„Заводът е жизнеспособен, но неговият най-ценен капитал са хората, които веднъж разпръснати, няма събиране", коментира той. На въпрос какъв е полезният ход за ВМЗ - оздравителна програма, последвана от продажба, или бърза приватизация, Тренчев посочи, че оздравителна програма и стабилизиране предполага хора, които наистина искат това предприятие да работи, а не да се занимават с него между другото. „На политиците в момента акълът им е в изборите", изтъкна Тренчев. Една бърза приватизация, ако случим на човек, пак може би има бъдеще, смята синдикалният лидер.