Един слух доведе до масова паника сред банковите клиенти в Латвия. През уикенда по социалната мрежа Twitter се разпространи информацията, че шведските банки в страната са изпаднали в несъстоятелност. Реакцията не е трудно да се предположи – атака на банкоматите в цялата страна. На много места в Латвия парите в банкоматите действително свършиха – информира от Рига Spiegel.

Населението на страната, което наброява едва 2.2 млн. души, носи свеж в паметта си споменът за банкови кризи. През 2008 г. фалитът на Parex Bank принуди правителството да търси помощ от Международния валутен фонд и Европейския съюз. Наскоро пък Latvijas Krajbanka беше закрита по обвинение в измама с парите на литовските майки.

Така че не е чак толкова странно, че латвийците започнаха да се редят пред банкоматите още в неделя, когато някак си плъзна слуха, че голямата Swedbank и другите представени в Латвия шведски банки имат проблеми. Паниката доведе до толкова масово теглене, че в 15% от общо 234 банкомата на въпросната банка парите действително свършиха.

Хората, повярвали на кратките съобщения в Twitter, не са съобразили, че шведската банкова система е сред най-стабилните в света, а конкретно Swedbank е една от най-добре капитализираните кредитни институции. Говорител на банката е заявил, че състоянието на компанията е „повече от солидно“. Банковият надзор в страната потвърждава, че страховете са безпочвени.