От днес централизираният регистър на емисиите към Европейската комисия е отворен за авиопревозвачите. До този момент компаниите водеха сметките си само в националните регистри по страни. По силата на директива от 2009 година тази информация трябва да се съхранява и с нея да се оперира централизирано, като пълното активиране на този регистър трябва да бъде извършено до месец юни 2012 година.

С отварянето на регистъра към авиооператорите, те се задължават да отворят сметка в него, след което ще могат да депозират в нея безплатните квоти, получени при разпределението на национално ниво. Първият такъв транш от разрешителни ще бъде получен от авиопревозвачите до 28 февруари. За цялата 2012 година е предвидено да бъдат разпределени 181 млн. разрешителни за емисии на парникови газове измежду летателните компании.

Веднъж открили сметка в централизирания регистър, авиопревозвачите се ангажират всяка година до 31 март да предоставят отчет с верификация на емитираните количества вредни газове, съпоставено с разрешителните, които са им отпуснати. Компаниите ще могат да купуват и продават такива разрешителни в Европейската система за търговия с емисии, но едва след като бъде извършено пълно активиране на централизирания регистър. До тогава онези компании, които искат да прехвърлят квотите си, могат да сключват фючърсни контракти, но през сметките си в националните регистри.