В условията на криза се запазва тенденцията търговията и услугите да са най-добре развиващите се сектори в икономиката ни. Това показва годишната класация на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ за стоте водещи фирми в българската икономика през 2009-та година.

В класацията са участвали 4 000 фирми, като в първата стотица са допуснати само компании, които са приключили миналата година на печалба.

За втора поредна година през 2009-та г. компаниите от сектора на услугите и търговията се отличават с положителни резултати и приключват отчетите си на печалба. Близо 60 процента от фирмите в класацията ТОП 100 на Българката търговско – промишлена палата са именно от областта на услугите и търговията, а 40 на сто са от сферата на материалното производство, обясни председателят на палатата Цветан Симеонов.

Стоте водещи фирми в българската икономика през 2009-та година са класирани по три критерия - промяна на нетните приходи от продажби, печалба на сто лева собствен капитал и печалба на сто лева приходи от продажби.

Победителите в трите категории са съответно ямболската фирма Екопласт файбър, която се представя в сектор промишленост, софийската Лема трейдинг, която развива дейност в областта на търговията, и столичният хотел София Принцес от сферата на услугите.