С превес на купувачите приключи днешната сесия на Българската фондова борса, но оборотът остана повече от скромен – 270.4 хиляди лева. От тях 32 188 лева дойдоха от уговорени сделки с акции на Еврохолд и Доверие Обединен холдинг. В самия край на сесията всички индекси заеха възходяща посока, изтривайки натрупаните по-рано през деня загуби.

SOFIX +0.09% до 371.99 пункта

BG-40 +0.07% до 104.33 пункта

BGREIT +0.89% до 38.73 пункта

BGTR-30 +0.35% до 286.18 пункта

Към края на днешната търговия SOFIX преодоля загубите и излезе в зеления спектър.

Най-силно в състава на бенчмарка поскъпнаха акциите на Оргахим – с 1.10%.

От останалите компании в индекса, с чиито книжа днес се осъществяваха сделки, 8 поскъпнаха с под процент, две не промениха пазарната си оценка, а три приключиха деня със загуби.

Цената за лот на Петрол, след известни колебания, отчете повишение от 4.78% при едва 55 изтъргувани броя, което пък подкрепи широкия индекс.

Дяловете на Доверие Обединен холдинг и Фонд за недвижими имоти България пък се покачиха с повече от два процента и също допринесоха за ръста на бенчмарка.

В състава на секторния индекс на дружествата, инвестиращи в имоти, най-силен ръст реализираха книжата на Адванс Терафонд.

Успешен опит за възстановяване направи средната цена за лот на Индустриален холдинг България. Със 7 549 прехвърлени ценни книги дружеството се нареди сред най-ликвидните в днешната сесия. Първоначално пазарната оценка на холдинга губеше повече от два процента, но в края на търговията цената за брой се покачи с 0.36% спрямо нивото от предходната сесия.

Цената за акция на Централна кооперативна банка също се възстанови, само че до нивото, достигнато в предходната сесия. Дяловете на Първа инвестиционна банка пък реализираха скромен ръст.

В мечи капан паднаха акциите на Холдинг пътища. Инфраструктурното дружество приключи деня със спад в пазарната оценка от 1.40%. Средната цена за лот направи опит за възстановяване, който така и не успя.

Без промяна в пазарната капитализация пък остана Мостстрой. Изтъргуваният по позицията обем също остана скромен – 290 дяла.

Алкомет беше сред най-ликвидните дружества. В 7 сделки се прехвърлиха общо 17 278 ценни книги, като в една от сделките собственика си смени пакет от 10 000 акции. Средната цена за брой се смъкна с 1.31% до 3.001 лева.

Сред губещите днес се наредиха още книжата на Албена инвест холдинг /-2.02%/, българска роза – Севтополис /-1.41%/, Булгартабак холдинг /-5.76%/, Българска телекомуникационна компания /-5.49%/ и други.

Силен беше денят за дяловете на Параходство Българско речно плаване. Компанията добави по-малко от 5 на сто към пазарната си капитализация при 160 реализирани лота.

С повече от процент поскъпнаха акциите на Топливо, Индустриален капитал холдинг, Елхим Искра, Билборд и Зърнени храни България. С под процент повишение приключи деня за Софарма, привилегированите акции на Химимпорт и други.

* Акция на деня

ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя беше най-ликвидната компания, с изтъргувани 33 005 дяла в 3 сделки. 32 405 от тях минаха в една сделка. От губещо, дружеството се нареди сред печелившите, макар и със скромно повишение по позицията от 0.18%.

* Не е препоръка за взимането на инвестиционно решение!