Украйна засега се отказва да въвежда квоти за износ на зърно. Правителството засега не разглежда възможността да ограничи доставките на зърно за чужбина, тъй като ситуацията на зърнения пазар е спокойна, заяви министърът на аграрната политика Микола Присяжнюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той добави, че възможността за въвеждане на квоти в близко време ще зависи от обема на износа на зърнени култури.   

Миналата седмица Присяжнюк съобщи, че правителството възнамерява да ограничи износа на зърно до края на 2010 година до 2.5 милиона тона, като допълнително ще бъдат отпуснати 1 милион тона зърно, вече намиращи се в пристанищата, а ограничения за царевицата няма да има.

Междувременно, Украинската зърнена асоциация се обърна към премиера Микола Азаров с молба да не се въвеждат ограничения за износ до 15 септември, както и да се премахнат ограниченията за износ на зърно, намиращо се вече във вагоните, пристанищата и корабите.

По данни на асоциацията, към сегашния момент 1.1 милиона тона зърно се намират в пристанищните товарни машини, 400 000 тона са натоварени в кораби, а 360 000 тона са в железопътни вагони. Така че е необходимо да се разреши износа не на 1 милион тона, а на 1.9 милиона тона зърно.

Според асоциацията, планираната квота от 2.5 милиона тона е безоснователно ниска и въвеждането й може да доведе до отрицателни последици за пазара в Украйна като цяло, а в частност да доведе до спад на изкупните цени, което ще засегне производителите и може да предизвика значително намаляване на площите за посев за следващата година.

Евентуално решение на Киев за ограничаване на износа на зърно може да предизвика санкции от Световната търговска организация /СТО/, в която членува Украйна, отбелязват местни медии.

През 2010 година Украйна планира да добие 42 милиона тона зърно. БТА