Близо 40 на сто от земетресенията през последните 5 години в американския щат Оклахома вероятно са свързани с добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване, се посочва в проучване, публикувано в научното списание Science.

От началото на годината в Оклахома са регистрирани 233 земетресения с магнитуд 3.0 или по-висока степен, което е два пъти повече от трусовете с такава сила в Калифорния, която се смята за сеизмичен център на страната. В същото време до 2008 г., когато започва масовото производство на нефт и газ в Оклахома чрез фракинг, в щата е имало не повече от едно земетресение с такава сила в годината.

В сондажите с хидравлично разбиване в Оклахома всеки ден се нагнетяват общо 19 милиона литра вода смесена с химикали, на дълбочина между 2 и 3 километра. Налягането създадено по този начин буквално размества земните пластове и води до земетресения.

До този момент се смяташе, че нагнетяването на вода на такава дълбочина не представлява опасност за подпочвените водни запаси, но се оказва, че не е така. Вместо да се просмуква бавно през скалите, изчиствайки е от токсичните химикали, водата преминава бързо през проломите между скалите и така повишава сеизмичната активност.

Учените от университета Корнел смятат, че добивът с хоризонтални сондажи може да предизвика трусове в радиус от 35 километра.

Местни власти в САЩ и по-рано свързваха серията от земетресения с новите методи за добив на газ, въведени активно в страната през последните години. Публикуваният в четвъртък доклад за първи път дава научна обосновка на тези предположения.

При това проблемът бързо се задълбочава. Данните сочат, че от 2008 г. до 2013 г. в Оклахома е имало средно 44 земетресения с магнитуд над 3 годишно. Но само от началото на тази година те вече са 233.