* Актуализирана информация!

Депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Валентин Николов декларира в ефира на Дарик, че управляващите имат намерение да променят регулаторната рамка и контролните механизми върху дейността на електроразпределителните дружества /ЕРП/ у нас.

Николов не се ангажира да каже дали трите електроразпределителни дружества са извършили престъпления с възлагането на външни услуги в големи размери, но беше категоричен, че злоупотреба от страна на ЕРП-тата има и тя е платена от всички потребители на ток в България.

Ето и коментара на Валентин Николов в предаването „Кой говори” на Дарик:

Абсолютно необосновано икономически тези дружества са възлагали на външни фирми, на външни дружества, да извършват същите услуги, които са извършвали 2005 година. Дори да сложим инфлационния индекс, каквото и да сложим, не можем да стигнем до тези цифри, които те са постигнали 2009 година. Тези дружества са злоупотребявали с това право, дадено им от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, съответно те формират огромна печалба дружествата майки. Докато всички тези аутсорсвани услуги се формират на цената, която крайният потребител плаща, и всички тези за мен злоупотреби де факто ги плаща крайният потребител. Луд изяжда и два зелника, стига да има кой да му ги даде.

Аз не мога да кажа има ли престъпление или няма, прокуратурата може да прецени има ли престъпление, аз говоря за това, че има нарушения. За тези нарушения ДКЕВР ще наложи съответните санкции. Мога да кажа, че вече има политическа воля да се промени и регулаторната рамка, да се извършва контрол, който досега не е извършван, от ДКЕВР такъв мащабен одит. Държавата влиза в своите функции и изцяло това ще бъде в полза на потребителя.

 

С шума около ЕРП-тата управляващите искат да изместят вниманието от по-големия въпрос – този за цената на тока и бъдещите енергийни проекти в България. Това каза в рамките на дебата по темата Петър Димитров от левицата, зам.-председател на икономическата парламентарна комисия и бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета Станишев.

Той допълни, че от ЕРП-тата зависи до 20 на сто от цената на тока, а основният дял от нея е изцяло зависим от производителите на електроенергия.

Петър Димитров беше категоричен, че не бива натискът чрез прокуратурата да се отразява негативно върху чуждите инвеститори, както и че не може всяко политическо решение на властта да минава през прокуратурата.

Ето и коментарът на Петър Димитров:

Проверката ще покаже, че са в рамките на закона, разбира се, някои разходи няма да им бъдат признати за това, че дейности, които по лицензия е трябвало да ги правят сами, са ги изнесли, ще си платят глобите и с това шумът ще свърши. Разбира се, ще бъде тежка ситуация, ако се стигне до скандал с някое от тези ЕРП-та и чуждият инвеститор каже довиждане на България. В сегашната ситуация на криза ще бъде убийствено. Аз се надявам да не се стигне до там.

И затова казвам, че вместо да насочим вниманието по цялата верига и да видим действително кое е изгодно за България, така че в бъдеще да имаме по-евтина електроенергия и за хората, и за бизнеса, и да сме конкурентноспособни, ние го прокарваме през прокуратурата.

Прокуратурата не е елемент от управлението на държавата. Ако сведем всичко до право на прокуратурата да контролира политически решения за целесъобразност, ами утре ще дойде един прокурор, който ще каже Горна Арда не е трябвало да я правите, хайде да ви водим в затвора. Това е недопустимо.

Файненшъл таймс дори написа, че това са методи тип Уго Чавес и те гонят инвеститорите от България и че не бива да се постъпва така. Хем обвиняваме ЕВН, че е на скамейката на онези, които са лъгали и грабили българската държава, и подписваме с тях за строителството на Горна Арда, тоест ние ги признаваме за коректен партньор.