Парното отопление в България е обречено заради очакваното шоково поскъпване на природния газ с над 20 процента от 1 юли. Това заяви заместник-председателят на Асоциацията на топлофикациите у нас Валентин Терзийски по време на обсъждането на новите цени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/.

Терзийски обясни, че от другия месец нощната тарифа на електроенергията ще стане по-евтина от тази на парното отопление.

Очакваното поскъпване на парното с около 15 на сто от 1 юли и в същото време минималното вдигане на цената на тока с прогнозираните едва 2 процента ще накара абонатите на топлофикациите да се откажат от услугите, заяви Терзийски.

По думите му, въпросът е точно кога ще настъпи краят на парното отопление в България, тъй като услугата у нас е обречена. Хората ще започнат да се топлят на електроенергия още от тази зима, тъй като нощната тарифа на тока става по-евтина от парното, коментира зам.-шефът на асоциацията на топлофикациите.

Средната цена на топлоенергията от 1 юли се предвижда да бъде 81-82 лв. за мегаватчас без ДДС, което ще бъде по-скъпо за хората, отколкото да се топлят на ток. Ако бъдат одобрени тези ценови тарифи, парното в България е свършено, категоричен е Терзийски.