Във Видин от утре над 300 души ще останат без работа. Едно от най-големите предприятия в града и в Северозападна България – "Видахим", давало хляб на повече от 400 семейства в бедната община, ще затвори заради липсата на работа.

В петък обедната почивка на работниците във "Видахим" служеше за изнасяне на лични вещи от завода. Повечето от служителите отказват да коментират предстоящите съкращения, съобщава Нова Телевизия.

Във фирмата работят общо 446 души. Съкращения ще има в завода за пневматични гуми, Ремонтно механичния завод и в ТЕЦ-а. Броят на хората, които ще получат предизвестия в понеделник, е точно 314. Основната причина е финансова невъзможност на фирмата за осигуряване на работа и изплащане на трудовите възнаграждения и осигуровките на работещите в предприятието.

"9 души ръководни служители, 12 аналитични служители, 120 приложни специалисти, помощен персонал, 95 квалифицирани работници, 49 машинен персонал и 13 нискоквалифицирани работници", казва директорът на "Бюро по труда" - Видин Милчо Цоков.

Ръководството на "Видахим" отказа среща с журналисти, за да коментира предстоящите съкращения. А такива е имало и през последните четири месеца. Освободени са близо 100 души.

"Възможността да си намерят веднага работа е минимална. Над 4000 са безработните в града регистрирани. Това означава, че трудно тези хора ще намерят", допълва Цоков.

Проверките на Инспекцията по труда във Видин показват, че заплатите за януари на служителите във "Видахим" са изплатени.