Рекордна печалба от 1.5 милиарда долара за второто тримесечие на годината отчете General Motors /GM/. Голяма част от печалбата се е формирала благодарение на ръста на продажбите в Китай и САЩ. Приходите на детройтския гигант за периода април – юни пък са нараснали с 44% до 33.2 милиарда долара.

Продажбите на автомобилостроителя в САЩ за периода са нараснали с 12 на сто до 601 700 леки коли и камиони. За сравнение, година по-рано на американски япазар са били реализирани 535 400 единици. Анализатори обясняват увеличението на продажбите на вътрешния пазар със сериозните отстъпки.

1.2 милиона единици пък са реализирани на китайския пазар. Ръстът на продажбите спрямо второто тримесечие на миналата година е от 49 на сто.

За да задоволи нарасналото търсене, от GM значително са увеличли и производството. През второто тримесечие само в заводите в Северна Америка са произведени 731 000 леки коли, или с 85 на сто повече спрямо същия период на предходната година.

От компанията коментират, че вече голяма част от заводите й в Северна Америка функционират на пълен капацитет, докато миналата година по същото време автогигантът закриваше производствени мощности.

Финансовите резултати на компанията излязоха буквално няколко часа след като изтече информация, че GM готви второто най-голямо IPO в историята на САЩ. Bloomberg