Вятърните паркове в САЩ вече имат достатъчен капацитет за захранване на 13 милиона домакинства, което се равнява на всички живеещи в Невада, Колорадо, Уисконсин, Вирджиния, Алабама, и Кънектикът.

Американската асоциация за вятърна енергия /AWEA/ обяви, че секторът е преминал границата от 50 гигавата инсталирана мощност след поредното тримесечие на бърз растеж, пише The Guardian.

Тази мощност се равнява на 44 въглищни електроцентрали или 11 атомни електроцентрали и води до спестяване на парникови емисии еквивалентни на изхвърляните от 14 милиона автомобила.

 

Основната причина за бързият растеж на сектора обаче е административна. В края на тази година изтича действието на данъчния кредит от 2.2 цента за киловат час за новопостроените ВЕИ.

 

Според AWEA над 2.8 гигавата са добавени само от началото на тази година, а общият производствен капацитет в сектора на вятърната енергия се е удвоил от 2008 г. насам.

 

Въпреки това все повече инвеститори са загрижени за бъдещото развитие на сектора, след като кандидат-президентът на републиканците Мит Ромни заяви през миналата седмица, че ако бъде избран няма да удължи действието на данъчния кредит за ВЕИ.