Статистика на Българския Червен кръст за 2010 г. сочи, че от 138 смъртни случая, причинени от удавяне 20% са на море, а 80% във вътрешни водоеми. От началото на годината до момента 22 човека са се удавили, а четири от тях са деца.

Заради големия брой нещастни случаи от БЧК смятат, че трябва да се въведе задължително обучение по плуване на децата в училище. Другият начин да се намали броят на жертвите от удавяне е да се подготвят повече водни спасители. БЧК не спира да организира традиционните си обучения, но среща сериозна пречка.

Всяка година "Водноспасителната служба" на БЧК подготвя над 1100 водни спасители, като за 2011 год. до момента са обучени 481 човека. Едва 10-15% от спасителите, обучени от БЧК обаче остават в България, заради по-добрите условия и заплащане в чужбина.

Директорът на „Водоспасителна служба” Теодора Томова съветва летовниците да не посещават неохраняеми от спасители плажове и водоеми. От общо 208 плажа в страната, около 90 не са дадени за концесия и ще останат неохранявани.

С официалното откриване на летния сезон прогнозите сочат, че тази година българското Черноморие ще приеме около 1 млн. посетители.