Анализаторите обичат да започват годината оптимистично. Ако се върнем назад, и през 2010 година, и през 2011-та, та дори и за 2012-та година глобалните пазари стартираха позитивно. Новата 2013-та година също се вписва в тази тенденция, но различното е, че с началото на новата година има шанс да се извърши глобално прехвърляне на инвеститорите от облигации към акции, което ще сложи спирачка на няколкогодишния бичи пазар при дълговите инструменти.

Това пише Мария Соваго за CNBC и уточнява: това прехвърляне към акциите може да облагодетелства особено европейските ценни книжа, тъй като в очите на финансовите стратези, крият значителен потенциал. Виждането се базира на данни от инвестиционното поделение на банката BlackRock, която наблюдава увеличаване на обемите инвестиции в европейски акции.

"Първоначално тези парични потоци бяха под формата на пари в брой или средства, освободени от продажбата на американски акции, но напоследък се наблюдават транзакции от инвеститори, които се освобождават от облигации в портфейлите си. Последното е много важно, тъй като е действие, което се наблюдава за пръв път от много години насам", коментира Найджъл Болтън, ръководител на отдела "Европейски акции" на BlackRock в изготвения от компанията анализ "Баромерът 2013".

Фискалната скала в Съединените Американски Щати и таванът на допустимия държавен дълг преместиха фокуса на инвеститорските притеснения от проблемите на еврозоната и така европейските акции се показаха като подценени на фона на американските ценни книжа. Според BlackRock европейските акции се търгуват на 25% дискаунт спрямо акциите на Wall Street, което е близо до исторически стойности на маржа, който обичайно е около 8%.

Според анализаторите ключово за европейските акции е било лятото на 2012 година, когато портфейлите на инвеститорите са държали рекордно малки позиции в европейски активи. Точно тогава Европейската централна банка заяви, че ще направи всичко, което е необходимо, за да запази еврозоната от разцепление. Интервенцията на централната банка подхрани рали на европейските борси през втората половина на миналата година. Това обаче, според Найджъл Болтън, е само увертюра към очаквания бичи пазар.

BlackRock е изчислил, че на база коефициента Цена/Печалба европейските акции са около 15% под тяхната историческа средна стойност, което е стимул за инвеститорите да погледнат към тези пазари. Освен това инвеститорите имат доза сигурност заради структурирания постоянен спасителен фонд в лицето на Европейския стабилизационен механизъм. Той гарантира, че всяка държава в еврозоната, която поиска помощ, ще я получи. Освен това реформите в Италия и Испания започват да показват резултати.

Разбира се, рискът не бива да се подценява, имайки предвид, че 2013 година предлага редица политически неизвестни. Най-важният въпрос е дали правителствата, които са ангажирани с реформите, ще бъдат преизбрани в страните, където са насрочени избори. Друг въпрос е дали Германия ще продължи да поддържа позицията си за запазване на целостта на еврозоната и дали Испания ще поиска спасяване или ще успее да се справи сама.

Тези проблеми може да подклаждат известна волатилност на пазарите, но ако не се случат политически обрати, европейските акции може да донесат възвръщаемост на капитала от 15% през тази година. От тях 9% са пазарните приходи, а 4% са приходите от дивиденти. Това е много по-атрактивно за инвеститорите от това, което могат да им донесат парите на депозит или вложенията в нискорискови държавни облигации.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!