Едва около 40-50% от свинското месо, което ядем, е българско, а за да се задоволи потреблението, се налага да внасяме и от чужбина.

Това съобщи за „Монитор“ Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България, след откриването на международните специализирани изложби Месомания, Светът на млякото и Булпек Салон на виното.

Според него родното производство не е достатъчно за месопреработката и масово преработвателите прибягват до чуждите фермери.

„Ние сме обречени да работим с чуждо месо, тъй като българското свинско не достига, а и много от него се продава в търговските вериги като свежо“, бе категоричен Урджанов.

По думите на експерта, нашите продукти не са все още много добре познати на европейския и международния пазар и поради тази причина производителите

имат нужда от подкрепа, за да увеличат износа си

Най-много месни продукти изнасяме в държавите, където има традиционно повече българи – Англия, Испания и Кипър. Основно гастарбайтерите предпочитали трайни сурово-сушени продукти като филе "Елена", Панагюрска луканка, кайзерован врат "Тракия" и роле "Трапезица".

Председателят уточни, че обемите от местни продукти, които се изнасят, все още не са големи. „Имаме големи възможности, имаме големи традиции, прекрасно оборудване и можем да продължим да работим в тази посока, но ни трябва подкрепа и от правителството за промотиране на нашите продукти“.

По време на откриването на изложението министърът на земеделието и храните Десислава Танева поясни, че българското производство задоволява по-голяма част от местното потребление. Най-висок процент на родно производство се наблюдава при хляба – над 97%. Родните производители правят и над 90% от суровото мляко и млечните продукти.

По думите на министъра българите пият основно българско вино, тъй като около 95 на сто от виното, което се продава по магазините, е родно производство.

По отношение на месото 91% от агнешките мръвки са български, 66% от телешкото също е наше, а пилешкото, произведено по нашите ширини, е около 60 на сто. Танева потвърди думите на Урджанов, че най-големият проблем е при свинското месо.

Тя каза още, че независимо от трудностите тази година имало рекорден ръст в редица производства. През първите 8 месеца на годината е

отчетен ръст от 5,6 млн. т в добива на пшеница

спрямо същия период на миналата година.

Растеж има и в хранителната индустрия, отчете още Танева. При суровото мляко увеличението е от 6,4 на сто, в производството на млечни продукти – 1%, в меса и месни продукти – 1,5%, във вино – 7,6% ръст.

По време на изложбите над 420 производители, дистрибутори, търговци от България и други държави ще представят качествени храни, напитки и суровини, както и постижения на хранително-вкусовата промишленост.