Докато колебливото примирие възпира враждуващите фракции в Източна Украйна от преки сблъсъци, руската рубла завладява нови територии и вече на практика е валутата на отцепилите се републики.

В Донецк, най-големия град в зоната на конфликта, супермаркетите продават само в рубли. Билетите за автобуси и трамваи също се плащат с руските пари. Цените на бензина са в рубли. Плащанията в украински гривни стават по текущия за деня курс, пише Bloomberg.

Навлизането на рублата води до това, че размирните региони се изплъзват все по-далеч от властта на Киев. А постигнатото мирно споразумение с посредничеството на Германия и Франция изглежда напълно неспособно да спре разпадането на Украйна. Подобни прецеденти в бившите съветски републики от Грузия до Молдова, показват, че такива промени помагат за утвърждаването на проруските бунтовници.

Отцепническите региони на Абхазия и Южна Осетия, където Русия подкрепя сепаратистите в продължение на години, използват рублата, като основна валута.

Украйна е единственото място в света, където поевтиняването на рублата с 46% спрямо долара през 2014 г., не я направи по-малко привлекателна за потребителите, тъй като гривната загуби 48% от стойността си. Но за разлика от украинските пари, руската валута поскъпна силно през последните месеци.

В отцепилите се региони пенсиите, заплатите в публичния сектор и разходите на бунтовническите администрации се плащат в рубли. От централната банка на Русия отказват коментар, но за всички е ясно, че такива суми няма как да се озоват в Украйна без съдействието на Москва.

За много от местните хора, особено за по-възрастните, това е своеобразно завръщане към годините на щастливото комунистическо минало, когато рублата беше официалната валута на СССР.

Така Русия на практика превзема Източна Украйна, като вместо танкове използва рубли.