Топлата вода за абонатите на парно отопление ще поскъпне поне между 10 и 35 на сто от 1-ви юли, показват предварителните разчети на ДКЕВР. Изчисленията обаче са правени при сега действащата цена на природния газ, която се очаква да се увеличи с между 15 и 20 на сто от средата на годината. Това означава, че скокът в цената на топлоенергията ще бъде поне с още 10 процента.

Най-много се очаква да поскъпне топлата вода в Габрово - с 35 на сто, и в Сливен - с около 31 процента. С 26 на сто може да се вдигне цената във Враца и с 23 на сто - във Варна. В Русе, Перник и Велико Търново повишението може да е с между 10 и 16 процента, а двете най-големи топлофикации - в София и Пловдив - с около 11 на сто. Леко намаление - под процент, е предвидено само за „Топлофикация-Бургас". Всички тези разчети обаче не включват поскъпването на природния газ от средата на годината с около 15-20 процента. Шефът на „Топлофикация-Плевен" Валентин Терзийски прогнозира допълнително увеличение в цената на топлоенергията поне с 10 на сто, ако газът поскъпне с 15 процента.

Председателят на регулаторната комисия Ангел Семерджиев потвърди, че това може да се случи. Това означава, че от 1 юли топлото може да поскъпне с между 20 и 45 на сто. Семерджиев отрече коментарите, че по този начин комисията се опитва да поднесе ценовия удар на абонатите на две хапки.

Шефовете на топлофикациите останаха недоволни от предварителните цени и обявиха, че дори при поскъпване на топлоенергията с между 10 и 35 на сто има риск повечето от тях да фалират. ТЕЦ-овете не са доволни и от орязването на парите им за ремонти, което според тях ще доведе до увеличаване на авариите.

Регулаторната комисия обсъжда новите цени на електроенергията от 1 юли. Все още не е ясно дали токът ще поскъпне минимално или леко ще поевтинее.