Цените на облеклата са следващото нещо, което ще се вдигне. След като почти цяло десетилетие облеклата ставаха все по-евтини, търговците на дребно алармират, че с възстановяването на икономиката и завишеното търсене на продукция от текстилната промишленост, цените няма накъде да се движат, освен нагоре.

Памукът поскъпна с 10% през последните месеци, което е най-големият му скок от половин година насам. В момента един паунд от него струва $ 1.90 (86 цента за кг), което е 150-годишен връх.

Най-голямо влияние от поскъпването при памука има при дънковите облекла, които пък реализират една трета от продажбите на магазините за облекла.

Според разценките, между 25 и 50% от стойността на облеклата е делът на използваните за ушиването им продукти. Трудът струва около 20% от крайната цена, в зависимост и от това колко сложна е изработката.

От началото на рецесията до сега търговците на дребно прехвърлят увеличените си разходи и загуби върху крайните клиенти. Сегашното увеличаване на цените на производител обаче би трябвало сериозно да ги разтревожи. Ще е все по-трудно да се удържиш в бизнеса. Ще трябва да се мислят варианти за по-големи отстъпки.

Само за пример, мъжките ризи на Brooks Brothers вече струват не $ 79.50, а $ 88. По-скъпи са джинсите на Levi Strauss & Co. и Wrangler , The North Face, Nautica и Lee.

Като цяло прогнозата на специалисти е, че от пролетта дрехите ще са по-скъпи с 10%, така че може би настоящите валентински намаления са последните, при които ще може изгодно да се пазаруват дрехи. AP