Българският бизнесмен Цветан Василев, за когото има издадено международна заповед за издирване, предизвика бурни реакции в Сърбия, където в момента се намира.

Повод за вълненията е изявлението на сръбския премиер Александър Вучич, който призова Василев да се засрами, тъй като е започнал кампания срещу правителството за да не плаща дълг за ток и газ към държавата, който надхвърля 20 млн. евро, съобщава агенция „Фокус“.

Според сръбските медии Василев има специални връзки с президента Томислав Николич. Връзките между Николич и Василев стават видими още през февруари миналата година, когато държавният глава присъства лично при откриването на ново крило на завода на българския бизнесмен в Парачин.

С инвестициите на Василев заводът за стъкло стана най-модерният на Балканите. Зад всичко стои Василев, като мажоритарен собственик. В България той е обвинен за злоупотреби за стотици милиони, а България поиска от Сърбия негова екстрадиция. Въпреки обичайната практика сръбските власти не му наложиха арест, а само му взеха паспорта.

Междувременно президентът Николич се опита да скрие от очите на обществото своите бизнес интереси.

След като сръбският премиер Александър Вучич остро разкритикува българския бизнесмен, последният се разбра с държавата до 31 юли да бъде платен дълга за електричество на предприятието.

Заводът в Парачин дължи 250 млн. динара за ток и 1.8 млрд. динара за газ. Онова което е сигурно е, че държавата няма да спре нито електричеството нито синьото гориво за завода.

Няма да позволя олигархът да слага пари в джоба за сметка на държавата. Искате да му опростим 20 млн. евро за да бъде успешен, а всички ние да бъдем измамени. И ако това не стане работниците ще излязат на магистралата. Твърдя, че няма да го направят“, е заявил Вучич.

Сътрудници на президента Томислав Николич защитават Цветан Василев. Той е близък с президентските съветници Предраг Мигич и Павле Башич.