"Развод ми дай" на фирмата, която отчита парното, ще могат да пеят клиентите на Топлофикация-София, когато сами решат. В момента раздялата с топлинен счетоводител е възможна само след 10 години "брак".

Това е една от промените, която подготвя дружеството, съобщи шефът му Стоян Цветанов. Предложението за промяна в законодателството ще бъде внесено в понеделник първо на "Московска" 33, защото Столична община е принципал на Топлофикация.

Топлинните счетоводители ще пращат и предупредителни писма на хората, ако открият, че прогнозната им сметка им скача над 50% от обичайното, още преди да пуснат фактурите за месеца.

Общите топломери в абонатните станции пък ще бъдат сменени с такива с дистанционно отчитане и ще се засичат всеки месец. По апартаменти обаче няма как да стане, ако не си сменим топломерите с други, които позволяват отчитане от разстояние.

Има и вариант парното да се отчита по съседски. Показателите да се записват и предават на упълномощено лице от блока, а то да ги нанася в таблица и да ги праща по интернет на фирмата, обясни Цветанов. Такава практика вече съществувала.

Открити са грешки в декемврийските сметки за отопление на 113 апартамента, които ще бъдат отстранени
, каза още Цветанов.