Организаторите и участниците в боеве с животни да се наказват със затвор до пет години и глоба от 1000 до 10 000 лева, решиха депутатите, като почти единодушно приеха на второ четене текстове от поправките в Наказателния кодекс (НК).

Когато на боевете присъстват деца или битките се заснемат, за да бъдат разпространени, санкцията ще е 1 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 50 000 лева.

С новите законодателни промени почитателите на обичая тричане, при който кучета биват зверски пристягани с въжета и завъртани във въздуха, ще бъдат застигани от затвор и солена глоба. Неотдавна германският Зюддойче Цайтунг писа за българите като за почитатели на подобни гледки.

Точният текст на промяната е: този, който прояви жестокост към животно, увреди го трайно или го убие, да се наказва със затвор до три години и глоба от 1000 до 5000 лева, предвиждат още одобрените окончателно текстове от НК. Когато деянието е извършено на публично място или в присъствието на дете, санкцията ще е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2000 до 5000 лева.

Стопаните на животни, които не са положили нужните грижи за тях и любимците им са причинили средна или тежка телесна повреда на човек, ще се наказват със затвор до три години или с пробация и с глоба до 5000 лева. Ако животното им убие човек, ще се наказват със затвор до 5 години и глоба до 10 000 лева.