Испанци разкриха нов завод в Монтана, в който се отварят десетки нови работни места. Фирмата Монтана хидравлик се намира в индустриалната зона на града на мястото на рушащите се халета на стария завод за фитинги.

Хидравликата се ползва във всички сектори – при строежа на вятърни централи, самолето - и корабостроенето, оръжейната промишленост, обясни инвеститорът Игнасио Гиберт. В момента вече са наети 50 човека, уточнява испанецът.

С инвестицията за 4 милиона лева вече е завършено промишленото хале за производство на цилиндри за вятърни и водни електроцентрали Монтана хидравлик. Същото производство испанците са създали преди години в Китай, но заводът в Азия задоволява само нуждите на китайския пазар. Този в Монтана за сега произвежда хидравлични елементи само за Испания.

Суровината – метални пръти с различен диаметър, се доставят от Украйна и Турция, но вече се проучва възможността да се работи с български фирми. Амбицията на собствениците е до края на годината да излязат на пазара в целия Европейски съюз.