Исландия повери проблемите, произтекли от финансовата криза, на две дами след като банковата империя, изградена от нейния мъжки млад, обучен в бизнес училища елит, колабира.

Елин Сигвустодир и Бирна Ейнарсдотир са назначени за изпълнителни директори съответно на New Landsbanki и New Glitnir, национализирани банки, създадени от исландското правителство за съвземане от кризата. Двете банки, известни с агресивната им международна експанзия, изпаднаха в колапс миналата седмица като по този начин доведоха исландската икономика до ръба на банкрута.

Критиките за тази ситуация отнесоха много институции, сред които и британското правителство, но много анализатори обвиняват за тази ситуация младите, предимно от мъжки пол, банкери, чиито очи са станали "по-големи от техните стомаси".

Сега жените са на ход, казва правителствен източник и добавя, че е типична ситуацията, в която мъжете състават хаоса, а жените трябва да се справят с него.

Двете национализирани банки ще се фокусират единствено върху операции на исландския пазар, държейки парите в местната икономика. Една от първите задачи е да започне търговия с исландската крона, дейност, която бе преустановена миналата седмица, като по този начин повечето местни компании бяха поставени в невъзможност да платят за доставките си.

Активите в чужбина на пострадалите банки вече са продадени, но няма голяма яснота колко точно свежи пари ще бъдат осигурени по този начин.

Днес при отварянето на борсата в Рейкявик основният индекс падна с над 76%.

Източник: ft.com