Златото пада за 8-ми пореден ден, като цената му вече е с 20% под нивата от началото на тази година. Ако разпродажбите продължат до края на сесията, това ще е е най-продължителната серия на поевтиняване на метала от март 2009 г. насам.

 

Данните на CFTC показват, че през миналата седмица хедж-фондове са отворили рекордни по обем къси позиции върху златото. В същото време фондът на милиардера Джордж Сорос продължава да продава метала, а от Goldman Sachs Group очакват, че цените ще продължат да падат.

 

Спекулативните нетни къси позиции, отворени в САЩ през миналата седмица за златото са достигнали 74 432. Това е най-високото им равнище откакто е започнало воденето на статистика през 2006 г.

 

Днес спот цената на златото пада с 1.15%, до 1 349 долара за унция. Междувременно среброто буквално се срина. Цената му е надолу с 4%, до 21.30 долара за унция, като в началото на деня достигна дъно от 20.30 долара за унция или с 8.8% под нивата на затваряне в петък.

 

Огромно влияние върху пазара оказва и това, че централната банка на Индия ограничи вноса на ценни метали в страната, която е най-големият потребител на злато в света.