Последните теми от учебните програми за матурите на учениците може да бъдат отпаднат от изпитите и тази година. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев по време на дискусия с родители, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева.
Анализ какво точно от съдържанието ще да влезе ще се прави през март и април. Министърът обясни, че изпитите все повече измерват осмислянето, а не толкова заученото.

Най-вероятно и през следващите месеци ще продължи епидемичната ситуация. След 4 януари, ако обстановката позволява, ще се премине към локално взимане на решения, при което по области ще се преценява в кои училища и кои класове могат да възстановят присъственото обучение, каза той.
 
При вземане на решение за разхлабване на мерките, първите ученици, които ще се върнат в клас ще са учениците от начален курс – 1 – 4 клас. След това с приоритет са учениците от 7-ми и 12-ти клас, поясни Вълчев.
 
Обмисля се при връщане на първите ученици в класните стаи да се организира различен график за различните класове, така както беше преди пълното преминаване към дистанционно обучение. Национално външно оценяване след 7-и и 12-и клас категорично ще има, защото е необходимо за завършването на основно и средно образование, както и за продължаване на образованието.

istock
istock

Изпитите след 4-и и 10-и клас не са задължителни, но са полезни, защото показват равнището и не трябва да създават стрес нито сред учениците, нито сред родителите, обясни още министър Красимир Вълчев.

Допълнителен 10-дневен отпуск за преболедували Covid-19 учители

Около 30 000 от децата не са обхванати ефективно в дистанционното обучение, но са раздадени 18 000 електронни устройства, каза министърът. Според него ключовият фактор е ангажираността с ученето и възлагането на повече задачи. Онлайн обучението било компенсаторно в аварийни ситуации.

istock
istock

Учебната година ще се зачете и за децата, които нямат компютри, защото с тях ще се работи допълнително, а за учениците от 1-и до 6-и клас занимания ще има и през юни. Всяка година имало компенсаторно обучение за учениците, които имат образователни дефицити.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg