Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не може да обещае да бъдат отворени от 14 май ясли и детски градини.

Малко по-късно образователният министър Красимир Вълчев заяви, че седмица за седмица - се прави анализ на ситуацията относно детските градини в България в условията на коронавирус.

Той посочи, че в момента не може да има групи дори от 10 деца, а масово по градините става въпрос за тройно повече.

Но министърът каза, че на места детски градини работят частично, при спазване на противоепидемични мерки.

 Вече има предложение и от Синдиката на учителите да има удължаване на платения отпуск на непедагогическия персонал - за да може да има някакви доходи. Това може да стане с анекс към колективния трудов договор и сега се мисли в тази насока.

Настоящият колективен трудов договор изтича на 11 юни, като решение за платените отпуски на учителите ще се мисли за следващия колективен трудов договор.

istock
istock

"Не би трябвало да има учители без заплати, средствата по бюджетите на училищата и детските градини не са намалени", увери Вълчев.

Трябва ли да ни върнат платените такси за детска градина

Освен това, министърът на образованието каза и, че е хубаво да има занимания по интереси през лятото - особено за деца между първи и трети клас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg