Детските градини и ясли остават затворени на този етап заради високия за здравето на децата. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев.

В момента и щабът, и правителството, обсъждат въпроса, но считаме, че на този етап не е дошъл моментът да отворим детските градини и детските ясли, каза Ананиев на редовния брифинг в Министерския съвет.

"Предполагам, че ще бъде една от следващите наши стъпки, но трябва да сме сигурни. Ако рискът за децата е налице, не трябва да има никакъв компромис", допълни министърът на здравеопазването.

44 000 първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ наесен

Той призна, че обратно на решението на нашата страна, в другите европейски страни отварянето на градините е от първите стъпки.

istock
istock

"Събирането на толкова много деца, връщането им вкъщи, контактите им с родителите, връщането им обратно в детските градини, крие огромен риск", категоричен е Ананиев. 

Детските градини и ясли ще останат затворени. Има пренаселените групи в градините, на места дори по 33 деца, аргументира се той.

Късно снощи проблемът с личните лекари, които протестираха за това, че имат два дни в седмицата да извършват имунизации и реимунизации, беше решен.

Пускат родители с малки деца в парковете на София
 

„Вчера цял ден говорихме с тях, и в късните часове постигнахме съгласие по отношение на различните виждания. Подписал съм изменение на заповедта ми, в която има консенсус. Фиксирахме, че става въпрос за деца до 18-годишна възраст, както и за възможността освен вторник и четвъртък, да може и в друг ден да се извършват тези имунизации и реимунизации. Има джипита, в които децата са по-голямата част от пациентите, затова в рамките на два дни няма да могат да се справят с обема работа, затова даваме възможност и в друг ден да се извършват имунизации, като не се смесват потоците на здрави деца и болни възрастни“, уточни Ананиев.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg