Минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител, става 610 лв. от 1 януари 2020 г., реши парламентът.

Депутатите гласуват в момента на второ четене законопроекта за държавния бюджет на Република България за догодина. В момента минималната заплата в държавната администрация е 560 лева.

Повишава се подоходният критерий за получаване на детски надбавки с 10 лв.

България дава най-малко пари за пенсии и помощи

През следващата година при средномесечен доход за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на 410 лева на член от семейството, детските надбавки ще се отпускат в пълен размер, а при средномесечен доход от 410 до 510 лева - помощта ще се отпуска в размер на 80 на сто.

Месечният размер на детските надбавки се запазва същият като през 2019 г. В момента той е 40 лева за едно дете.

6 финансови заблуди на родителите за парите

Георги Гьоков /"БСП за България"/ посочи, че подоходният критерий препятства голяма част от семействата да получават помощи за деца.

istock
istock

По думите му вдигането на този критерий с 10 лева едва ли е нещо значимо, предвид повишаването на минималната работна заплата.

Депутатите утвърдиха обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер на 350 млн. лв.

По предложение на ГЕРБ първоначално заложената сума беше завишена с 30 млн. лева - от 320 на 350 млн. лева.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg