Отварят парковете в София за родители с малки деца от понеделник, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг в Южния парк.

На него присъстваха и премиерът Бойко Борисов, началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Удължават със седмица безплатното паркиране в София

Столичната община предлага родители с малки деца да посещават парковете между 9.30 часа и 18.30 часа.

Ще се допускат най-много двама възрастни. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си, и тези, които спортуват.

"Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи. Забранява се пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организация",  заяви Фандъкова.



В Южния парк се проведе тренировка относно организацията за движение в паркове и градинки в София, така че родители на малки деца да могат да излизат на разходка за кратко.

На нея присъства и премиерът Бойко Борисов. Идеята на столичния кмет е да има определени маршрути и определен часови диапазон, в който те да се разхождат. Освен това, в парка децата и родителите им няма да могат да сядат на тревните площи и на пейките.

Създадена е организация в 8 столични парка, обозначени са маршрути, които са посочени в брошури и на сайта на Столична община.

За разходки се отварят парковете Борисова градина, Южен, Северен и Западен парк, Лесопарка, Заимов, Студентски парк, парка пред НДК. Остават забраните за посещението на градинки и междублокови пространства. Съоръженията за игри и заведенията категорично остават затворени.

Нови изисквания за пейките в парка

"Над 80 човека са служители на общината и доброволците, над 40 човека са предоставени от полицията. Всички тези хора ще бъдат в помощ на хората, ще им обръщат внимание за някои нарушения", обясни Фандъкова.

"Сутринта проведохме съвещание с Щаба. В заповедта на министъра ще бъде променено, за да могат да се използват парковете. Преценихме, че този риск е премерен и няма да натоварим болниците. Ако ограниченията не се спазват, ще ги затворим отново", обясни премиерът Бойко Борисов и призова гражданите да спазват всички ограничителни мерки.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg