В пешеходните пространства да има достъпни места за сядане (пейки), които да имат определен размер и да са разположени точно определено място една от друга.

Това предвиждат текстове на нова наредба за по-достъпни обществени сгради и съоръжения за хора с увреждания, публикувана на сайта за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

До всяко достъпно място за сядане се предвижда място за инвалидна количка. В парковете трябва да има  най-малко по едно такова място за сядане на всяка алея, както и най-малко по едно място за сядане до чешма, фонтан и площадка за игра.

За да са достъпни обществените сгради, автоматичните входни врати, които се управляват чрез устройства, монтирани на пода пред тях, трябва да се задействат и при тегло 20 кг. Тоест и от теглото на куче-водач на човек с увредено зрение.
 

istock
istock

Точно са разписани размерите, цвета и разстоянието на стълбите в сградите за обществено обслужване и в нови многофамилни жилищни сгради или сгради със смесено предназначение, както и поставяне на задължителна тактилна ивица за внимание за хората с увредено зрение. Такава тактилна ивица трябва да бъде поставена и на 40 см от вратата асансьорите в подлези и метростанции.

Въвеждат се и специфични изисквания към сградите и съоръженията за обществено обслужване. Например най-малко пред едно от гишетата за обслужване на клиенти трябва да е осигурено свободно пространство с определена широчина и височина, за да е достъпно за всички посетители.

От 1 март влиза в сила националната програма за грижи в домашна среда

Съществуващите сгради и съоръжения за обществено обслужване ще бъдат приведени в съответствие с изискванията за достъпност при извършване на техни основни обновявания, ремонти и преустройства.

Целта е да има достъпна архитектурна среда за цялото население, като се отчитат и специфичните нужди на хората с намалена подвижност, в т.ч. на хората с увреждания, се казва в мотивите на проектонаредбата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg