Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 година. След въвеждане на извънредното положение само за месец март спадът на приходите е близо 19 милиона лева.

Прогнозите са, че спадът ще продължи. Бюджетът е актуализиран с близо 24 милиона и половина лева по-малко приходи.

Запазват се всички планирани средства за стратегическите проекти като метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с Околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестиции в общинските болници и здравни заведения, както и издръжката на социалните услуги.

Софиянци могат да подават сигнали чрез безплатно мобилно приложение

Намаляват се средствата за няколко инфраструктурни обекти, които още не са стартирали.

Очаква се сериозен спад на приходите от градския транспорт  - както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране.

Сериозен спад има и в отчета на приходите на общинските лечебни заведения заради допълнителните разходи за лечение на пациенти с коронавирус и заради намалялата дейност.

istock
istock

В средата на годината ще бъде направена нова оценка на бюджета с готовност да бъде предложена втора актуализация.

София с мерки за спасяване на бизнеса

Възнагражденията в надзорните съвети на няколко общински организации в София ще бъдат спрени за половин година. Сумите ще бъдат използвани за борба с коронавируса.

До месец октомври 2020-та година се спират възнагражденията на членовете на Надзорните съвети в Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, в Специализираният приватизационен фонд и Съвета за управление на Гаранционния фонд за малки и средни предприятия.

Парите ще бъдат използвани за храна и лекарства на самотно живеещи болни и възрастни хора, социални дейности, за работа на общинските болници и други належащи нужди.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg