В случаите, в които потребителите не могат да използват услуга, за която са заплатили, би следвало да могат да се възползват от правото си да им бъде възстановена заплатената авансово сума.

Това съобщават от образователното министерство, които заедно с Комисията за защита на потребителите отправят препоръки какво да се направи с предварително платени суми за частни детски градини, затворени заради извънредното положение.

Експертите напомнят, че след обявяване на извънредното положение и въведените мерки и действия по време на него със заповед от 13 март на министъра на здравеопазването, са преустановени посещенията на децата в детските градини и детските ясли.

istock
istock

Предвид на това частните детски градини и ясли не могат да изпълняват дейностите по отглеждане, възпитание, социализация и обучение на деца в предучилищна възраст за времето на извънредното положение и съответно не следва да изискват заплащането на цена за непредоставена услуга, обясняват от МОН.

Как да работим, ако сме с децата у дома

В периода, в който децата не могат да посещават съответните детски ясли и детски градини поради наложените ограничения, с цел защита на здравето им, юридическите лица, предлагащи услугата чрез директорите на частните детски градини и ясли, могат да използват различен подход в зависимост от възможността за договаряне - възстановяване на платените суми, използване на платената цена за бъдещи периоди или др.

Обективен факт е, че въпреки преустановяването на посещенията на децата в детските градини и ясли съществуват необходими и присъщи разходи на институцията /наем на сграда, охрана, ток, интернет и др./, които следва да бъдат разплащани и за времето на извънредното положение, поради което е възможно прихващане на част от вече заплатената сума.

istock
istock

Страните могат, след постигнато съгласие във връзка с посоченото, да го оформят с подписване на анекс към договора за предоставянето на услугата, като юридическото лице, директорът на институцията, биха могли да предоставят и съпътстващ документ /ваучер, разписка и др./

От образователното министерство уточняват, че тези препоръки са на МОН и на КЗП във връзка с предварително заплатени суми за посещение на частни детски градини и частни детски ясли в условията на извънредното положение заради разпространението на COVID-19 в България и по повод постъпили сигнали и въпроси.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg