Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта е предвидено 22 милиона лева европейско финансиране.

Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус.

Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите, уточни заместник-министър Деница Сачева.

Колко първолаци ще получат помощ за учебната година

Така една трета от всички деца у нас ще могат да посещават детска градина, без значение дали родителите им имат или не възможност да платят за това:

"Ключ към това децата да не отпадат от училище, е в детската градина", посочи Сачева.

iStock
iStock

На въпрос дали с тази мярка децата не се делят дискриминационно на бедни и богати, Деница Сачева също отговори с въпрос:

Доходът за достъп до детски се запазва и догодина

"Социалното подпомагане в България дискриминационна политика ли е или е приобщавата политика? Кое му е дискриминационното в случая?"

А за да не се стигне до положение, в което детските градини не могат да поемат всички деца, просветното министерство ще предложи обещаните вчера от управляващите 70 милиона за изграждане на детски градини, да бъдат насочени приоритетно към големите градове.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg