14 милиона лева ще отпусне догодина държавата на общините за изграждане на детски градини и ясли.

Те ще са на места с нисък обхват на децата в предучилищна възраст и с компактни уязвими групи.

Тези пари ще се разпределят между всички области в страната, но детски градини и ясли ще се строят в общините, където няма такава инфраструктура и децата не могат да се обхванат в предучилищната система.

Колко първолаци ще получат помощ за учебната година


Това са част от мерките в координационния механизъм за обхващане и задържане на децата в училище.

Заместник-социалният министър Зорница Русинова заяви: "И вярвам, че не само рестрикциите, които налагаме, но и подкрепата, която даваме на уязвимите групи, ще дадат дългосрочен ефект".

istock
istock

Мярката за подкрепа на общините е продължение на успешен проект по българо-швейцарската програма.

Доходът за достъп до детски се запазва и догодина

"В Бургас първо успяхме да направим група за предучилищна към училището, което се намира на края на гетоизирания квартал "Победа". Това означава, че децата, които не са дори и посещавали детска градина, вече могат поне на предучилищна да отидат. В малки населени места като Малко Търново, Средец, направихме малки детски градини, където са обхванати децата. По същия начин и в Сливен", посочи още Зорница Русинова.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg