Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа“ следи внимателно процеса по увеличение на работните заплати в системата на образованието.

Според направено проучване на синдиката само 25,1 процента от работещите в системата на средното образоване са с увеличени работни заплати, съобщиха от синдиката "Образование" с председател д-р Юлиян Петров.

Синдикатът "Образование" е написал официално писмо до министъра на образованието и науката, с което настоява Министерството на образованието и науката (МОН) незабавно да пристъпи към увеличение на работните заплати в унисон с договореностите в последния анекс. 

Вижте колко стават заплатите на учителите

Около 15 процента от участниците в изследването са заявили, че в техните образователни институции няма да има достатъчно средства да се спази договореното в анекса увеличение.

istock
istock

96 процента от респондентите учители смятат, че при актуализация на държавния бюджет трябва да се направи ново 10-процентно увеличение на заплатите в образователната сфера, защото дори официалната инфлация е по-висока от досегашното увеличение.

"Синдикатът "Образование" ще предложи на правителството на Република България 10 процента увеличение на работните заплати на учители и служители при актуализация на държавния бюджет за 2022 г. Синдикатът "Образование" ще отстоява увеличение на работната заплата с 10 процента с всички възможни законови средства, включително протестни и стачни действия", се посочва в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg