Образователното министерство предлага четири варианта за посещаване на училищата и детските градини в рамките на четвъртата вълна на Covid-19. Предлага се преминаване на онлайн обучение само в краен случай.

Ще се прилага локален подход, например отделен клас или училище, в отделно населено място, според епидемичната обстановка. До затваряне и учене от дистанция ще се стигне ако заболелите достигнат до 500 на 100 хиляди души.

Спират приема на заявки за безплатни лагери

При заболеваемост до 250 на 100 хиляди души, онлайн преминават учениците от 8-и до 12-и клас. Ако обстановката се влоши, от дистанция ще учат и тези от 5-и до 8-и клас. Учениците до 4-и клас ще учат дистанционно само ако има обективни причини за това.

В случаите на заболеваемост между 250 и 500 на 100 хиляди директорите ще решават дали училището да премине на обучение от разстояние. В този случаи обаче трябва да се осигури максимално дълго присъствено обучение за учениците със специални образователни потребности.

istock
istock

Детските градини ще затварят само в краен случай. При влизане в „тъмно червена зона“ ще работят само тези със напълно ваксиниран или преболедувал персонал. Същите правила важат и за родителите на посещаващите деца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg