Особено динамична кандидатстудентска кампания се очертава и тази година, особено и с промените в образователната система, които бяха въведени преди няколко години, защото и сега частично ще можем да видим резултатите от тях.

Отлив на кандидати за университети в чужбина няма, по-скоро се запазва тенденцията от предходните години, информира БНТ.

Разбира се, специалности и държави, в които обучението се провежда на английски език си остават най-предпочитани сред кандидат-студентите. Но Великобритания далеч не е в челните места, причината разбира се е Брекзит и непосилните студентски такси, които малко хора вече си позволяват.

Отпускат до 200 000 лв. стипендия за следване в чужбина

Вместо Великобритания, все повече абитуриенти се насочват към Нидерландия - една държава, която предлага голям избор от бакалавърски и още по-голям избор от магистърски програми на английски език.

Характерно за Нидерландия, Ирландия и Великобритания е, че там са най-ранните кандидатури, които започват още през септември-октомври, докато в немските и австрийските университети това се случва доста по-късно, тъй като те искат кандидатстване директно с диплома, която не е налична на този ранен етап.

Други предпочитани държави са Германия, Италия частично и Испания, като Испания тази година предлага значително повече възможности.

 

istock
istock

Когато говорим и за най-предпочитаните специалности сред кандидат-студентите определено на първо място се класират компютърните науки и всичко онова, което е свързано с дигитални умения. Голям интерес и търсене има за дизайн и анимация. Разбира се психология, икономика, право и международни отношения традиционно си остават желани специалности от студентите.

Медицина пък предимно записват младежите, които избират университети в Германия и Австрия, като Биомедицината определено набира популярност все повече.

Къде в чужбина предпочитат да учат българите

Студентите, които сега им предстои бакалавър определено предпочитат да учат присъствено, така че и ако избират университет в чужбина, това им е много важно.

По малко по-различен начин стои въпросът за тези, които им предстои да запишат магистър. И особено ако са завършили бакалавър онлайн, защото повечето вече са си намерили стаж или работа и не искат да напуснат и по-скоро търсят алтернативи, тоест университети, които са изцяло онлайн. В тези случаи държавата не играе кой знае каква роля, по-скоро учебната такса е определящ фактор. Например Америка и Австралия набират популярност в това отношение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg