До три години в София да бъдат построени 67 нови сгради на детски градини, с което ще бъде овладян недостигът на места в детските заведения в столицата.

Това предвижда програмата на администрацията за справяне с проблема, която до края на седмицата ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет. Целта е да бъдат осигурени места на деца от три до 6 годишна възраст, както и на тези в яслена възраст.

Приемът в детските градини в София по нова система

В момента се строят 12 нови сгради на детски градини, като до края на годината ще започне изграждането на още три предсрочно, информира кметът Йорданка Фандъкова:

istock
istock

"Предвиждаме обекти във всеки един от 24-те района. Много стриктно и внимателно проследихме и анализирахме недостига в различните райони. Най-голям е недостигът във "Витоша", "Триадица" и "Лозенец", но благодарение на промените, които  са вече факт, които поисках в две наредби на национално ниво, имаме възможност да строим в терени с неправилна форма, с по-малко отстояние след решение на Общинския съвет. От вчера вече е факт и възможността да се строят детски градини или да се отварят групи в сгради, които не са предназначени за детски градини".

Вижте здравните документи, нужни за градина и училище


2 281 деца от три до шест години чакат за място в детска градина и 6 644 чакат за яслена група в София. 

От първи януари родителите на децата, които не са приети в общински детски градини и ясли, ще получават компенсации от държавата. Това съобщи столичният заместник-кмет по образование д-р Тодор Чобанов и обясни:

istock
istock

"Това е компенсаторен механизъм за дейности, свързани с образование и възпитание на децата, тоест няма да се дават пари на калпак или просто да се превеждат. Родителят ще доказва, че е извършил дейности било в частни училища, школи и други форми, но трябва да има документи. Очаква се разплащателната агенция да бъде Министерство на труда. Сумата, която се очаква да се предвиди, това е размерът на издръжката за на едно дете в детските градини. В момента е малко над триста лева, но той се коригира и сега, в новия закон на държавният бюджет, може би ще настъпи някакво повишение". 

След две години ще отпадне предимството за детска градина за децата, които посещават самостоятелна ясла. Настояването за това е на родителските организации, уточни зам. кметът Чобанов. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg