Министерството на образованието и науката ще препоръча няколко типови критерия, които да помогнат на училищата при подбора на учениците за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Това съобщи пресцентърът на МОН.

Критериите могат да бъдат например продължителност на обучението от дистанция, представяне на ученика в учебния процес, социален и/или здравен статус.

Тези индикативни групи критерии ще бъдат включени в Националната програма "Отново заедно" по предложение на социалните партньори. Програмата е публикувана за обществено обсъждане до 15 юни т.г.

Държавата праща ученици и учители да летуват безплатно у нас

На проведеното днес заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование социалните партньори са поискали също да бъде регламентирано допълнително възнаграждение за ръководителите на ученическите групи в рамките на "Отново заедно".

istock
istock

"Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма", е обяснил служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

Ето защо в това отношение "Отново заедно" ще се реализира по досегашния ред. Министърът е предложил да се работи паралелно по евентуалната промяна в регламента за възнагражденията при ученически пътувания и по реализацията на новата национална програма, без двата въпроса да се поставят в зависимост един от друг.

Как ще избират кои ученици да почиват безплатно на морето

Според социалните партньори заплащането на ръководителите на групи трябва да се уточни в договорите между директорите на училища и туроператорите, които ще организират пътуванията.

"МОН не може да се меси във взаимоотношенията между тези два самостоятелни правни субекта", е казал министър Денков.

istock
istock

Образователният министър е благодарил на членовете на Отрасловия съвет, които единодушно са подкрепили идеята, целите и основните параметри на Националната програма "Отново заедно".

"За мен е важно ние да бъдем партньори в реализацията на това добро начинание", е подчертал проф. Денков.

За "Отново заедно" са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за шестдневна почивка на 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти.

Целта на новата национална програма е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците, да помогне за обогатяване на тяхната култура, да стимулира работата им в екип, да създаде условия за увеличаване на физическата им активност. Всичко това е от важно значение за присъственото започване и провеждане на образователния процес през следващата учебна година, отбелязват от МОН.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg