Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло от днес. Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите - два пъти седмично, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами.

Възстановяват обучението в училищата от понеделник

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат - документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50 процента ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

istock
istock

Също от днес вече са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Това са изискванията за не повече от 5 души в помещение, физическа дистанция от 1,5 метра и носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

Над 46 на сто от учителите са ваксинирани, съобщи вчера министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той каза, че от гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5 на сто от учениците, за ваксиниране или преболедуване.

Има тестове за всички училища за новата седмица, увери министър Николай Денков. Той уточни, че към момента около 60 на сто от учениците са подали заявка, че искат да бъдат тествани днес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg